ISO 22000:2005 ΣΥΣΤΗΜΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ

ISO 22000:2005 - Σύστημα Διαχείρισης Ασφάλειας Τροφίμων

Τι είναι;

Το ISO 22000 είναι ένα διεθνώς αναγνωρισμένο πρότυπο για την ασφάλεια τροφίμων των επιχειρήσεων (ανεξάρτητα δραστηριότητας και μεγέθους αυτής), το οποίο προδιαγράφει τις απαιτήσεις ώστε να διασφαλίζεται η ασφάλεια τροφίμων σε όλη την έκταση της αλυσίδα τροφίμων μέχρι την κατανάλωση.

Ποια τα οφέλη του;

Τα οφέλη της εφαρμογή ενός Συστήματος Διαχείρισης Ασφάλειας Τροφίμων είναι μεταξύ άλλων:
        1. η πρόληψη κινδύνων επιβλαβών για τον καταναλωτή,
        2. η προσαρμογή των λειτουργιών της επιχείρησης με τους κανονισμούς και την ισχύουσα νομοθεσία,
        3. η μείωση του κόστους παραγωγής και λειτουργίας της επιχείρησης,
        4. η εξοικονόμηση πόρων,
        5. η επίτευξη ανταγωνιστικού πλεονεκτήματος έναντι ομοειδών επιχειρήσεων με άμεση προσέλκυση νέων πελατών.

Ποια είναι η διαδικασία απόκτησης του Συστήματος Ασφάλειας Τροφίμων;

Στάδιο 1 – Καταγραφή διαδικασιών:

Κατά το στάδιο αυτό γίνεται καταγραφή των διαδικασιών λειτουργίας που εφαρμόζει ήδη η επιχείρηση, ανάλογα με τη δραστηριότητα της, π.χ. παραγωγή τροφίμων, αποθήκευση – έλεγχος πρώτων υλών, τήρηση κανόνων υγιεινής, ιχνηλασιμότητα.

Στάδιο 2 – Σχεδιασμός του συστήματος ασφάλειας τροφίμων:

Το στάδιο αφορά στην επεξεργασία των δεδομένων του προηγούμενου σταδίου και τον ορισμό διαδικασιών – τυποποιημένων εντύπων, σύμφωνα με τις απαιτήσεις του προτύπου, για τη βέλτιστη οργάνωση και λειτουργία της επιχείρησης. Μέσω του σταδίου αυτού δημιουργείται το σύστημα ασφάλειας τροφίμων που θα τηρεί η επιχείρηση βάσει των αναγκών της και βάσει των οριζόμενων του εν λόγω προτύπου.

Στάδιο 3 – Βελτιστοποίηση συστήματος ασφάλειας τροφίμων:

Κατά το εν λόγω στάδιο πραγματοποιείται δοκιμαστική εφαρμογή στην επιχείρηση του συστήματος (διαδικασίες – τυποποιημένα έντυπα), έτσι ώστε να επιτευχθεί η βελτιστοποίηση αυτού. Το διάστημα της δοκιμαστικής εφαρμογής προσδιορίζεται ανάλογα με τη δραστηριότητα και τις ιδιαιτερότητες της εκάστοτε επιχείρησης, με σκοπό την οριστικοποίηση της μελέτης του συστήματος – εγχειριδίου.

Στάδιο 4 – Πιστοποίηση συστήματος ασφάλειας τροφίμων:

Το εν λόγω στάδιο αποτελεί το τελευταίο στάδιο της απόκτησης πιστοποιητικού. Συγκεκριμένα αφορά στην επιθεώρηση από ανεξάρτητο διαπιστευμένο φορέα, του συστήματος διαχείρισης ποιότητας που έχει παραχθεί και εφαρμόζεται κατά το προηγούμενο στάδιο. Εφόσον η επιθεώρηση κριθεί θετική εκδίδεται στα στοιχεία της επιχείρησης το πιστοποιητικό, ενώ σε περίπτωση αποκλίσεων ορίζονται οι διορθωτικές ενέργειες που θα πρέπει να πραγματοποιηθούν πριν να εκδοθεί το Πιστοποιητικό.

Στάδιο 5 – Επιτήρηση του συστήματος:

Κατόπιν της έκδοσης του πιστοποιητικού πραγματοποιείται ετήσιος έλεγχος από τον φορέα πιστοποίησης για τον έλεγχο της τήρησης του προτύπου. Η επιχείρηση οφείλει να συντηρεί – ελέγχει την εφαρμογή του συστήματος της. Εφόσον η εν λόγω υποχρέωση δεν πραγματοποιείται εσωτερικά της επιχείρησης, το γραφείο μας αναλαμβάνει την εν λόγω διαδικασία.

Αν επιθυμείτε να αναλάβει το γραφείο μας τις συμβουλευτικές υπηρεσίες για τη σύνταξη - εκπόνηση της απαραίτητης μελέτης για την εγκατάσταση του προτύπου ISO 22000 επικοινωνήστε τωρα μαζί μας και επωφεληθείτε από τις προνομιακές μας τιμές!

ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

home Ηπείρου 91 – 93, Λάρισα
 
phone 2411810255
  
email info@kt-consulting.gr

facebook twitter instagram google_maps

Joomla! Debug Console

Session

Profile Information

Memory Usage

Database Queries